Modal Titlesss


Modal body text. Lorem ipsum dolor. etc. stuff to read and alert people about.

mail a1facebook a1

 Kavkaski ovčar - pas velikog srca

 

kav2Smešten između Crnog i Kaspijskog mora nalazi se Kavkaz, zemlja visokih planina i prostranih polja. Od davnih vremena Kavkaz je bio kraj poznatog sveta, pokriven bajkama i misterijama. Vekovi geografske izolacije i prirodne selekcije stvorile su jednu od najboljih čuvarskih rasa, kavkaski ovčarski pas. Kavkaski ovčarski pas (Kavkazskaya Ovcharka), međutim, ne spada u grupu ovčarskih pasa. To je pas čuvar koji je služio narodima Kavkaza kao čuvar stoke i doma, i kao pas za borbe. Sa minimalnom visinom od 66cm (do grebena), kavkaski ovčarski pas je lep i snažno građen, sa dugom i srednje dugom dlakom. Boja može biti od tamno do svetlo sive, crvenkasto riđe i sa belim flekama. Glava je masivna i klinasta. Ubrzo posle rođenja, pastiri su sekli uši blizu glave da bi onemogućili ujed u borbama sa vukovima. Njegov izgled je najlakše opisati kao „pas medveđeg izgleda”.

 

 

Karakter

Kavkaski pas je jake volje, dobro izbalansiran i dobre naravi. Dobro čuvaju svoju teritoriju, sumljičavi su prema strancima i dobro štite svoje stado, porodicu i imovinu. Imaju neobičnu sposobnost da prepoznaju pravu od benigne pretnje i opasnosti. Drugim rečima, uz dobru obuku i iskustvo, kavkaski pas je u stanju da donese dobre i brze odluke u pravom momentu.

Trening

kav7Formalna obuka šteneta, neophodna je od početka. Pas treba da bude uključen u porodične aktivnosti i da prati vlasnika i van kuće. Šetnja ledinom 2-3 puta nedeljno ili odlazak do banke ili prodavnice. Baš kao što dete ne bi trebalo da bude podignuto van društva, tako i kavkazac treba da bude, od malena, izložen spoljnom svetu. Treba da se nalazi u ograđenom dvorištu i da ima kontakt sa spoljnim svetom i kada nije nadgledan od strane vlasnika. Ova rasa ne bi trebalo da bude vezana. Zbog zaštitne prirode mogu biti agresivni prema ne najavljenim posetiocima. Trening mora biti čvrst i strpljiv. Zbog svoje bliske veze sa čovekom kao čuvarem stada, lako može da se istrenira. Međutim, kavkasci su više nezavisni od nekih drugih ovčarskih pas i sporo sazrevaju pa trening 45kg teškog jednogodišnjeg psa sa zrelošau 3-mesečnog psa, može prestavljati pravi izazov. A mogu biti i veoma tvrdoglavi naročito tokom prve 2.5 godine života. Visoko inteligentan mladi pas će naći mnogo načina da upadne u nevolje. Ima dobro čulo sluha i brzo reaguje na čudne zvuke pa mogu da laju često, a naročito noću. Ova osobina mu je ostala od vekovne uloge čuvara stoke i mora se dobro razmotriti od strane potencijalnih vlasnika Pravilno socijalizovan i obučen kavkaski ovčar je nežan i voli svoju porodicu. Dobar je sa decom i kućnom mačkom i toliko veran da će se žrtvovati za nju.

Standardi

bajk001Autentični kavkaski ovčar je pas namenjen za čuvanje stoke, veći od prosečnih dimenzija pasa, robusne konstitucije sa snažnim stavom i urođenim nepoverenjenm prema strancima. Kavkaski ovčar je planinski pas čije je prirodna sredina planinski region u Gruziji, Jermeniji i Azejberdžanu kao i stepska područja na severnom Kavkazu i okrugu Astrahana. Vekovima je funcionisao kao ovčarski, čuvar i pas za borbe pa je njegova odanost čak postala i legendarna. Neutrašivost, smelost i tolerantnost na gotovo sve klimatske uslove doprinela je njegovoj rasprostranjenosti u gotovo sve delove Sovjetskog Saveza tako da i tip varira u zavisnosti od njegove regije i namene.

Ponašanje: Visoko razvijen nervni sistem, snažan , dobro balansiran i smiren. Dobro razvijene odbrambene reakcije. Urođena sumnjičavost prema strancima.

Tipovi konstitucije: Uprkos regionalnoj razlici, idealni kavkaski pas je snažan, čvrsto građen sa dobrom proporcijom kostiju u odnosu na visinu i snažnom muskulaturom.

Visina grebena: Mužjaci: 65 cm – minimum , 69 - 85 cm - željene dimenzije. Ženke: 62 cm – minimum, 65-75 cm - željene dimenzije.

Težina: Težina treba da je proporcionalna visini psa.

Indeks kostiju: Mužjaci: 21-22 ; Ženke: 20-22

Odnos mužjak – ženka: Mužjaci su krupniji i markantniji od ženki. Ženke su nešto lakše, manje i umiljatije.

Krzno - Dlaka sa razvijenom podlakom, Dlaka na njušci , čelu i ispred nogu je kratka i glatka. Uobičajena su tri tipa dlake: Duga, srednja i kratka. Siva - tamna, svetla, srebro, crvenkasta ili žućkasta – sa ili bez belih oznaka, bela, krem, riđa, riđe-crvenkasta, žućkastosmeđa, ili bilo koja od ovih boja sa belim oznakama. Glava često ima karakterističnu tamnu masku.

Glava - Masivna glava, široka, sa ravnim čelom. Usta su debela, suva i zategnuta. Glava mužjaka je krupnija od glave ženke. Uši su viseće sa kratkom dlakom. Tamno braon ili braon boja očiju. Snažni i beli zubi. Snažan vrat pod uglom 30-40 stepeni.